tirsdag den 12. maj 2015

Pang-Mei Chang - Snørede Fødder


Pang-Mei Chang
Snørede Fødder
196 sider
Jeg ved ikke, hvor mange år denne bog bare har stået og samlet støv på min hylde - ihvertfald mange. Hvorfor jeg ikke har læst den noget før, begriber jeg ikke, det er en virkelig god bog. 

Chang er født og opvokset i USA, som kinesisk-amerikaner har hun svært ved at forstå sine rødder og finde sin egen identitet. Som et led i sin egen udvikling kommer hun tæt på sin grantante Yu-i, og det er hendes historie hun sammen med sin egen fortæller i denne slægts/erindrings roman.
Yu-i bliver født i 1900 i Kina, det er en tid hvor Kina er i en enorm udvikling. Yu-i´s brødre bliver sendt til udlandet for at studere, og deres moderne syn på verden præger hendes liv. Yu-i er den første kvinde i sin familie, der ikke har snørede fødder, men det er alligevel svært at slippe de gamle kinesiske traditioner. Som 16-årig bliver Yu-i giftet væk til Hsü Chih-Mo, en moderne mand, der senere bliver en kendt kinesisk poet. Ægteskabet er ikke lykkeligt, Yu-i gør alt en traditionel kinesisk kvinde skal gøre for at tilfredsstille sin mand, men de gamle kinesiske dyder gør at de aldrig formår at tale sammen. Yu-i flytter til Europa for at være sammen med Hsü Chih-Mo hvilket ender i en skamfuld og ydmygende skilsmisse. Dette bliver den første moderne skilsmisse i Kina. Herefter må Yu-i kæmpe for at få et nyt og meningsfyldt liv.

Spændende bog om et Kina i udvikling før landet overtages af kommunismen. Man bliver forarget over det gamle Kinas traditioner og kvindesyn, men samtidig drages man til at lære og læse mere. Jeg kan kun anbefale denne bog.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar