torsdag den 13. marts 2014

Karen Blixen - Out of AfricaKaren Blixen
(Isak Dinesen)
Out of Africa/
Den Afrikanske Farm
330 sider


"Out of Africa" er et memoir over Karen Blixens liv i Afrika fra 1914 til 1931.

Som dansk litteratur elsker bliver man nærmest nød til at stifte bekendtskab med Karen Blixen. Hun har derfor længe stået på min to-read liste, så da jeg faldt over denne brugte udgave til den nette sum af 4 kroner, kunne jeg ikke gå forbi.

"Out of Africa" handler om  Blixens liv som kaffeplantage ejer i Kenya, Afrika, og er fyldt med små anekdoter og lange fortællinger om menneskerne, naturen, landet og hendes oplevelser.
Man oplever straks, den store kærlighed hun har til landet, og hvor betydningsfuld hendes tid i Afrika har været for hende. Det er herigennem at hendes historie fortælles.

Bogen er delt op med kun 5 kapitler,og herunder meget få underafsnit, dette fungerede ikke særlig godt for mig, og gjorde bogen til en meget langsommelig og beskrivende affære. Jeg havde det ret svært med det noget træge tempo. Dette gjorde, at det tog mig meget lang tid at læse bogen, ofte kunne jeg ikke koncentrere mig for mere end 5 sider af gangen, før mine tanker fløj afsted, og jeg måtte til tider tvinge mig selv til at læse videre. 
Jeg fik virkelig dårlig samvittighed, for ville så gerne elske denne bog af en af vores store danskere, men synes desværre langt hen af vejen, at den var desideret kedelig.

Jeg savnede at høre mere om Karen Blixen selv, hun fortæller så smukt om de indfødte og hendes venner, men jeg hungrede efter at høre mere personligt om Karen selv. Det er faktisk først i det sidste kapitel "Farewell to the farm", at jeg kom ind under huden på hende, og mærkede hendes nærvær, og hende som fortæller. 

Da jeg nåede til kapitel 4, begyndte læsningen endelig at skride fremad. Kapitel 4 er skrevet lidt blogagtigt, med små korte fortællinger og masser af afsnit. Dette var lækkert rent læsemæssigt, men føltes lidt som nogle notater hun ville have med, og var ikke rigtigt sammenhængende med resten af skrivestilen. Ikke destro mindre gav det mig læselysten tilbage, og da kapitel 5 så viste sig at være sublimt, smukt og følsomt, og jeg endelig kom til at mærke, hvem Karen var, begyndte jeg da først at nyde bogen. 

" The early morning air of the African highlands is of such a tangible coldness and freshness that time after time the same fancy there comes back to you: you are not on earth but in dark deep waters, going ahead along the bottom of the sea. It is not even certain that you are moving at all: the flows of chilliness against your face may be the deep-sea currents, and your car, like some sluggish electric fish, may be sitting steadily upon the bottom of the sea, staring in front of her with the glaring eyes of her lamps, and letting the submarine life pass by her. The stars are so large because they are not real stars but reflections, shimmering upon the surface of the water."
Sådannne smukke eventyrlige smukke beskrivelser fylder bogen, og bevidner hvorfor hun er elsket i hele verden.

Jeg valgte at læse bogen på engelsk grundet mit fantastiske fund, men fortrød alligevel ind i bogen, at jeg ikke læste den på dansk. Det er jo en dansk bogskat, så den fortjener også at blive læst på dansk. Blixen skrev faktisk først den engelske udgave og oversatte den derefter selv til hendes modersmål dansk, hvilket gør mig lidt bedre til mode, alligevel tror jeg, at den danske udgave ville have rørt mig mere, for der er ingen tvivl om, at hun kan noget med sprog, og meninger og følelser bliver bare tydeligere på ens modersmål. 

Bogen gør mig enormt nysgerrig på, hvem Karen Blixen var, og jeg får lyst til at lære mere om hende, jeg tror ikke umiddelbart, at jeg kaster mig over flere af hendes værker, men mere om hendes personlighed vil jeg gerne udfordre. 

1 kommentar:

  1. Jeg kan anbefale dig at læse hendes breve, hvis du gerne vil lidt mere ind under huden på hende. For mig var det i hvert fald en stor oplevelse!
    Men på en måde kan jeg meget godt lide, at hun i sine bøger holder sig selv lidt mystisk.
    Og til sidst - du bør helt klart prøve at læse hende på dansk også :D

    SvarSlet