mandag den 28. april 2014

Justin Cronin - The TwelveJustin Cronin
The Twelve/
De Tolv
564 sider
Anden bog i "The Passage" trilogien


Kender I det, at man bliver ved med at udsætte at læse en bestemt bog. Jeg fik denne bog for et års tid siden, og den har lige siden stået ventende på min reol. Jeg har kredset om den, taget den ud og kigget i den, genlæst Justin Cronins lille besked til mig, og sat den tilbage på hylden. 
Jeg elskede "Den Første", og jeg var sidste år til foredrag omhandlende "The Twelve" med Cronin i London. Alligevel er jeg blevet ved med at udskyde læsningen, undskyldningerne har gået på, at jeg ville genlæse "Den Første" eller læse den på engelsk. Inderst inde tror jeg dog, at det har været en form for beskyttelse, hvad nu hvis jeg ville blive skuffet, hvis den ikke levede op til mine tårnhøje forventninger. 
Jeg kan roligt sige, at jeg efter endt læsning er en ligeså stor fan, som jeg var før jeg læste bogen, jeg elsker simpelthen dette univers, og kan ikke vente til den 23. oktober 2014, hvor tredje og sidste bog "The City of Mirrors" udkommer.


Serien er en dommedags trilogi. USA har i regeringseksperimentet project NOAH forsøgt at udvikle en elitesoldat eller udødelighedseliksir, men istedet frembragt 12 viraler/vampyrer/dracs, der sammen får gjort en ende på den verden, vi idag kender. 
Ca. 100 år efter verdens undergang dukker den mystiske pige Amy pludselig op i den første koloni i Californien, og sammen med en del af vores hovedpersoner; Peter, Alicia, Sara og Hollis, drager hun ud for at gøre det forbi med de 12. 
I "The Twelve" fortsætter jagten på de tolv viraler, men de opdager snart en ligeså stor trussel blandt de rødøjede, mennesker, der drikker viralblod for evig ungdom og magt.

Vi springer i løbet af bogen meget i tid og sted, og følger mange personer. Vi kommer tilbage til år 0 - dommedag, og oplever mere af krisens omfang, samtidig med at vi lærer om de bosættelser og overlevelses strategier. der brugtes. 
Cronin fortalte under foredraget sidste år, at alle de personer han introducerer, og nævner ved navn får en rolle og en historie i bogen, dette giver rigtig mange personer at holde styr på, men til gengæld et meget spændende og nuanceret billed. Et eksempel er Kittridege, en eks-militær, Wolgast og Amy møder i en outdoor-butik i "Den Første". I "The Twelve" følger vi også  hans historie under krisen. Et andet eksempel er Horace Guilder, en leder i project NOAH,  der ser sin chance til at udnytte viralernes magt i forsøg på at sikre sin egen ungdom og udødelighed.

Selvom dette er anden bog i en trilogi, lider den ikke af det kedelige midterbogs-syndrom: opsumering af første bog og klargørelse til det store opgør/slutningen. Jeg blev faktisk meget overrasket over slutningen, på mange måder sluttede bogen, som jeg forestillede mig, at trilogien ville slutte, hvilket efterlader mig enormt nysgerrig på hvad tredje og sidste bog har at byde på. Cronin fortalte til foredraget sidste år, at handlingen for alle 3 bøger var fastlagt, før han begyndte at skrive. Ideen til bogen og handlingen blev faktisk frembragt af hans datter og efterfølgende fælles videreudviklet på deres løbeture. Cronin har udtalt at: "all will be revealed", så jeg glæder mig, det kan kun blive storslået. 

Bøgerne har fået meget ros, især i USA, selveste Stephen King  har på det varmeste anbefalet bøgerne, og filmrettighederne er solgt. 
Jeg er fuldstændig vild med disse bøger, de har det hele: spænding - der får dig til bare lige at læse en side mere, ondskab- der får dig til at krumme tæer, kærlighed - der føles ægte, sammenhold, mystik og venskab.
Jeg kan kun sige læs dem!4 kommentarer:

 1. Ej, nu må jeg da snart igang. Den lyder bare SÅ god!

  SvarSlet
 2. Mener ikke den sidste bog City og Mirrors er udgivet endnu, på Dansk. Ved du noget konkret ???

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia. Den skulle udkomme den 25 maj i DK på engelsk. Den danske udgave udkommer så vidt jeg har forstået engang i juli.

   Slet