tirsdag den 4. februar 2014

At læse bogserier

Jeg elsker at være igang med gode bogserier, der er ikke noget bedre end at vide, at det eventyr du har startet fortsætter i den næste bog i serien.

Når jeg starter en ny bogserie op, er det med viden om, at jeg højst sandsynligt kommer til at strække spændingen i flere år. Efter at have læst en bog i serien går der hurtigt et års tid, før jeg kommer igang med den næste bog i serien. Dette er ikke fordi jeg ikke kan lide bøgerne, det er bare den måde, at jeg altid har læst serier på, og på den måde trækker man jo også spændingen og historien til det yderste. Når jeg har læst en bestemt genre eller type bog, kan jeg godt lide at kaste mig over noget andet, og jeg har derfor altid "proppet" forskellige andre læseoplevelser ind imellem de fortsættende bøger.

Den eneste serie jeg faktisk har læst ud i et (næsten, der sneg sig vist lige en enkelt anden ind imellem) er Suzanne Collins Hunger Games trilogi, aldrig før har jeg haft behov for at fortsætte en serie med det samme. 

Da jeg var barn, samlede jeg på Laura Ingalls Wilder´s Det Lille Hus på Prærien, dette var den første rigtige bogserie, jeg kastede mig over. Bøgerne ønskede jeg mig i en årerække til jul og fødselsdage, og med et halvt år imellem højtiderne havde jeg god tid til at læse andet og andre slags bøger, inden en ny bog i serien landende i min samling. Jeg ved ikke, om det er derfra, jeg har fået min at-læse-bogserier-tendens, ikke destro mindre virker den meget indgroet og naturlig.

Jeg er derfor også igang med en fantastisk mange serier. Heriblandt kan nævnes; A game of Thrones, Cronin trilogien, Jordens Børn, Folletts Millenium trilogi, Gormenghast, Harry Potter (gen-gen-gen-læsning), MONA, Holst´s Kronprinsessen, Dinas bog og Sagaen om Isfolket. 
Da jeg sidste år gik igang med Sagaen om Isfolket var det derfor også med et vist forbehold, serien er på 47 bøger, så der er en reel mulighed for at jeg stadig ikke har færdiggjort serien om 10 år. 

Alligevel nyder jeg at læse serier på denne måde, det fungerer godt for mig, og jeg har allerede en liste fuld af nye bogserier, jeg gerne vil påbegynde snarest. 

Hvordan læser I serier? skal de helst læses ud i et, eller nyder I også at "gemme" på historien?

9 kommentarer:

 1. Altså, jeg vil ikke sige, at jeg nødvendigvis skal læse dem ud i et uden andre bøger i mellem - men der skal i hvert fald helt sikkert heller ikke gå et år imellem :D Så mister jeg da i den grad tråden, tror jeg. Og hvis serien er god, tror jeg da slet heller ikke jeg kan vente så længe ;)
  Men tror egentlig slet ikke jeg læser så mange serier, at det nogensinde er noget jeg rigtig skal tage stilling til :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var sjovt nok heller ikke før at jeg begyndte at følge med i andre bogblogge at jeg opdagede at jeg nok læser serier lidt langsommere end andre - havde slet ikke overvejet at læse dem ud i et ;-)

   Slet
 2. Det er egentlig ikke noget, jeg plejer at planlægge. Jeg håber på at blive bedre til at færdiggøre serier lidt hurtigere (det er også et af mine mål for i år), men det kommer jo an på, om alle bøgerne i en serie er udkommet. Ind imellem kan jeg dog godt lide at vente lidt med at læse den sidste bog i en serie - bare for at kunne glæde mig ekstra meget til det :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er dejligt at gå og glæde sig til den næste bog i serien.

   Slet
 3. Åh, jeg har altså virkelig svært ved at starte på serier som er på over tre bøger... Synes det virker så uoverskueligt... nok fordi det stresser mig lidt (sådan ubevidst) hvis jeg ikke kommer igang med de næste indenfor en rimelig overskuelig fremtid.... Også derfor jeg tøver lidt når du har lokket med Sagaen om isfolket :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det er lidt et livsprojekt at læse en serie på 47 bøger, men bøgerne er så letlæst og korte at man sagtens kunne komme igennem dem ret hurtigt. Jeg synes bare at de er gode som en slags "mellemlægs" bog :-)

   Slet
 4. Jeg gør også utrolig meget ud af at spare på bøger - tanken om at det hele slutter er jo ubærlig! Derudover er det dog sjældent jeg bliver vild med en serie, så når det endelig sker, skal den holde lææænge ...

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, lige præcis - den skal nydes. Jeg tror, at jeg lider af en eller anden tiltrækningskræft til serier, på min want-to-read liste er der sneget sig vældig mange serier ind...

   Slet
 5. Jeg kan som regel ikke vente med at læse serierne færdig, men mest fordi så kan jeg læse dem igen ;)

  SvarSlet