torsdag den 3. juli 2014

Jan Guillou - Brobyggerne


Jan Guillou
Brobyggerne
Det store Århundrede 1
546 sider
Så fik jeg startet Guillous projekt Det Store Århundrede, der følge tiden 1900 til 2000, og rygtes at løbe op i en prangende serie på 10 bind. Første bog i serien ligger stærkt ud med Brobyggerne, og fortsættende bøger Dandy og Mellem Rødt og Sort er allerede udgivet.

Jeg elsker denne type storladne historiske dramaer, så Brobyggerne var en selvskreven bog på min uendelige liste, og endte på min hylde som en dejlig julegave fra min søster, Sidsel

De 3 begavede norske fisker brødre Lauritz, Sverre og Oscar Lauritzen  får af Det gode Fornål, en Bergensisk velgørenhedsorganisation, muligheden for den bedste ingeniør uddannelse i Dresden, med det formål at vende tilbage til Norge og hjælpe med det store jernbanebyggeri Bergensbanen. 
Skæbnen vil, at kun Lauritz vender tilbage for at fuldføre opgaven. Han står her over for den store og spændende opgave at bygge broer og virkeliggøre jernbanen i Norges bjerg og snelandskab. 
Oscar ender i Tyskøstafrika, hvor også han bygger jernbaner og broer. 
Første verdenskrig gør sit indtog i Europa, og begge brødre inddrages, i hvad de forestillede sig ville være en kort krig med stor tysk sejr. 

Jeg så faktisk Guillou fortælle om Det store Århundre på Bogforum 2013, omend noget kort. Lørdag eftermiddag, meget højgravid, træt, og Guillous norske klang fungerede bare ikke (jeg fattede ærlig talt ikke en brik) og fik derfor ikke så meget ud af talen! Men et  billed blev det da til ;)


Brobyggerne er en rigtig god bog, med et interessant person galleri, vi følger jernbanebyggeri i Norges svimlende højder, elfenbensjagt på Afrikas sletter, kvinderettighedskampe og overklasselivet i Tyskland før første verdenkrig.
Bogen har et letlæseligt udtryk, og bliver aldrig tung eller langsommelig, som jeg først havde frygtet. 
Der gives desuden et interessant indblik i Tyskland før krigene. Desværre synes jeg, at Guillou skøjter lidt for let over Første Verdenskrig, han har det perfekte setting for en virkelig interessant vinkel, en nordmand uddannet i Dresden, gift med tysk adel, med mange arbejdsmæssige forbindelser i Tyskland i et mere og mere tyskerhadsk Norge. Verdenskrigen er så vigtig for det store århundredes videre historie, at jeg virkelig blev skuffet over den hastige gennemgang. I en så stor serie mener jeg bestemt, at det fortjener en større dybde.
Ikke destro mindre nød jeg virkelig at læse denne bog, og vil straks kaste mig over Dandy, så jeg kan læse, hvordan det går den tredje bror Sverre i England.
5 kommentarer:

 1. Det er en god bog, elsker den slags bøger! Jeg har læst de tre der allerede er udkommet i serien - og kan bedst li' den første... er spændt på om han kan holde den kørende i 10 bind!?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig ihvertfald til at læse videre, det er et spændende koncept med hele århundredet. Jeg har fået lyst til at kaste mig over hans Arn serie også, har du læst dem?

   Slet
  2. Ja, det har jeg. Det er nu nogle år siden, men jeg husker dem som gode ��

   Slet
 2. Hvor godt at du kunne lide den. Glæder mig til at høre om den næste :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bøger du også vil elske Sidsel.

   Slet