søndag den 1. december 2013

Dan T. Sehlberg - MONADan T. Sehlberg
MONA
udkom 2013
427 sider
Selvstændig første bog af en duo. 

Tak til SAXO, som venligt har sendt mig dette anmeldereksemplar. 

IT professoren Eric Sôderqvist står over for et gennembrud på hans virtuelle computerprojekt Mind Surf. En terroristgruppe har frigivet computervirussen MONA, der skal nedlægge den Israelske bank TBI og derved ryste verdensøkonomien. Erics kone Hanna arbejder for TBI, og bliver alvorligt syg efter at have afprøvet Mind Surf, hvori hun åbnede hendes arbejdsemail. Lægerne har aldrig set en virus som denne før, og har svært ved at behandle hende. Eric er sikker på, at det er computervirussen MONA, der er blevet overført til Hanna, og han begiver sig nu ud på en vanskelig og uovervejet rejse for at få frigivet MONA´s antivirus. 

Fra første side er spændingen etableret, og siderne læser sig selv i et hurtigt tempo. De korte kapitler med skiftende fortællere gør ligeledes, at spændingen holdes hele vejen igennem, og at bogen bare suser derud af i et højt tempo.

Emnet er enormt relevant, jeg ved personligt ikke meget om computere, men Mind Surf projektet og tankeoverført computerteknologi synes ikke at være langt fra vores tidsregning. Derudover er emnerne omkring terrorisme, Israel Gaza konflikten og amerikansk indblanding i verdens problemer enormt spændende. Forfatteren gør aldrig den ene sag bedre end den anden, eller "pådutter" en en bedre viden, eller en forudtænkt holdning. Vi følger historien fra de forskellige indblandende sider, og får indblik og sympati for de forskellige sider af sagen. Dette giver et nuanceret og forfriskende billed af historien, da bogen ikke bare er sort og hvid. 

Det er desuden forfriskende med en antihelt som Eric Sôderqvist, et problem, jeg ofte har med krimier, er den altopofrende politi eller journalist type, der sætter alt på spil for historien. Eric Söderqvist handler meget uovervejet og udelukkende for hans kærlighed til Hanna. Påtrods af et spinkelt og urealistisk mål kaster han sig ud i et eventyr, uden at vide hvem der er hans venner og fjender, og kun med hans ærlige naivitet til at hjælpe ham. 

Jeg vil absolut anbefale denne bog som en skøn, hæsblæsende spændingsroman. Sehlberg skriver på fortsætteren Sinan, som jeg glæder mig til at læse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar